top of page
rosita.png

Anàlisi realitat

En aquest apartat es farà una recollida de les dades obtingudes a partir del grup de discussió a les educadores del centre i el breu qüestionari als joves del centre.

A partir d'aquí analitzarem aquestes dades i les contrastarem amb els objectius establerts prèviament i poder extreure unes conclusions.

Portátil y cuaderno

GRUP DE DISCUSSIÓ A LES EDUCADORES

  • La relació entre la tecnologia i els educands

La relació que tenen els educands amb les TIC és de dependència sana, tot i això, a l'adolescència la tecnologia pot afavorir conductes tòxiques (cyber bullying, control, etc.).

Tenen una televisió amb connexió a internet, la qual fan servir sobretot per mirar Netflix i Youtube. El fet que només tinguin una televisió implica que s'han de gestionar entre elles, per tal de posar-se d'acord en el que volen mirar, de manera que així s'hagin d'autogestionar els torns.

Els educadors tenen dos ordinadors al despatx, els quals només els poden fer servir ells. Els educands tenen un ordinador al centre, però també en tenen un de propi, exceptuant un jove que quan ho necessita utilitza el del centre.

Cada jove té el seu mòbil propi, el qual es compren ells estalviant de la setmanada o bé els hi dóna la família. Tots ells tenen mòbils d'última generació i l'utilitzen diàriament.

  • La normativa del centre

 

Hi ha un horaris per utilitzar els mòbils quan els joves estan al centre, durant les tardes el poden tenir de 18h a 20h. Desprès es recull, ja que es l'hora de sopar. I a les 21h es torna a poder utilitzar fins a l'hora d'anar a dormir, a les 22h. Durant el cap de setmana és mitja hora més tard. I cada dia abans d'anar a dormir es tanca el Wifi.

 

El comandament de la televisió es guarda al despatx dels educadors i el cap de setmana no es dóna fins després d'esmorzar.

 

El mòbil i l’ordinador només es pot utilitzar a la sala d’estudi.

 

Únicament els que tenen més de 16 anys es poden endur els mòbils a l'institut.

  • Com ho viuen tant educands com educadores

Per les educadores és una lluita constant a l'hora de fer complir la normativa, tot i que ho intenten, sovint acaben complint-la. Com a punt negatiu, el fet de que els educands ens segueixin a les xarxes socials, limita la privacitat.

 

En canvi, pels educands, tot i que sovint es queixen i intenten saltar-se les normes, sobretot amb la de poder utilitzar el mòbil a l'habitació, en general argumenten que els sembla bé la normativa.

  • Conflictes que es poden generar

 

- No posar-se d’acord amb la televisió i que acabi en discussió.

 

- Voler tenir el mòbil més estona.

 

- Voler anar a dormir més tard per acabar una pel·lícula o sèrie.

- Utilitzar el mòbil en zones no permeses.

 

- No fer cas de la normativa.

- Restar setmanada.

  • Avantatges i desavantatges de l'ús de les tecnologies

Avantatges

Contacte amb les famílies.

Contacte amb tot l’equip d’educadors.

Poder fer classes virtuals.

Socialitzar amb amics.

Utilitzar Xarxes Socials.

Desavantatges

Dependència a la tecnologia.

Passar-se gran part de l’estona que tenen lliure davant d’una pantalla.

Poca socialització amb altres companys del centre en moments d’esbarjo.

Generador de conflictes, tant interns al centre, com externs.

Contact

QÜESTIONARI ALS JOVES

Per dur a terme la recollida d’opinió dels i les infants i joves que viuen al centre, vàrem decidir realitzar un formulari, anònim, per tal que poguessin fer-nos arribar com estan vivint l’ús de les tecnologies i la relació que tenen amb elles.

Les preguntes estan pensades per tal d’obtenir la màxima informació sense ser condicionants.

Un cop realitzat el qüestionari vàrem comunicar-ho a la direcció del centre per tal d’obtenir permís, abans de dur a terme l’enquesta, a més també els vàrem fer arribar el formulari per tal que poguessin observar-lo i fer esmenes si així ho creien necessari.

Veiem que els joves utilitzen bàsicament mòbil, l'ordinador i la televisió.

 

Utilitzen molt les aplicacions que estan de moda actualment, a la televisió utilitzen les aplicacions de Netflix i Youtube. I als aparells com el mòbil i l'ordinador, fan servir l'Instagram, el WhatsApp, el Tik Tok i l'Spotify.

Pel que hem pogut contrastar amb les respostes del qüestionari i la nostra informació veiem que no concideix amb el que percebem. Els joves comenten que estan d'acord amb la normativa, però des de la nostra visió no hem observat el mateix, ja que per exemple sovint s'intenta estirar més estona de tenir el mòbil abans d'anar a dormir. 

intro.png
1.png
2.png
3.png

En la següent matriu podem veure reflectit l'anàlisi de les desigualtats digitals que hem pogut fer arran de la informació obtinguda de l'entrevista amb les educadores i de l'enquesta amb els educands.


En la taula se segueix el següent patró: concepte, dimensió i indicador. L'apartat del concepte fa referència al marc d'idees, conceptes i abstraccions que guien l'anàlisi. Aquest apartat posa èmfasi a la governança, a l'habitança, a l'alteritat i a l'ethos. L'apartat de dimensió permet especificar els conceptes esmentats. L'apartat d'indicadors ha de constar d'idees concretes per a poder contrastar les diferents dimensions. A partir d'aquest darrer apartat podem veure on apareix la problemàtica.

Podem veure com hi ha dos requadres diferenciats on un d'ells fa referència a la informació obtinguda a partir del grup de discussió amb els educands i l'altre requadre fa referència a la informació obtinguda gràcies a l'enquesta i del grup de discussió a través dels joves del centre.

matriu.png
bottom of page